Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ασκήσεις φωτογραφίας

Duomo
Μιλάνο, Φεβρουάριος 1983
.
Μοντέλο
Κόμο, Δεκέμβριος 1983
.
Ντένης
Μιλάνο, Απρίλιος 1983
.
Via Buenos Aires
Μιλάνο, Δεκέμβριος 1983
Το πρώτο εφόδιο για τη μαγική σκηνή είναι εδώ. Προχθές πήρα μερικά βιβλία αλλά έχω ετοιμάσει μια μεγάλη λίστα - μεταξύ των οποίων βρίσκονται και βιβλία για το θέατρο - να παραγγείλω τον επόμενο μήνα. Επειδή θα πρέπει και να τα διαβάσω, σκέφτηκα να τυπώσω μερικές παλιές νυχερινές φωτογραφίες ν' αναρτήσω στο μεταξύ.
Απ' ότι φαίνεται, η μαζική εκτύπωση δεν επιτρέπει ρυθμίσεις. Έτσι, ένα στρογγυλό φεγγάρι που υπάρχει πάνω από τον δεξί πύργο του καθεδρικού ναού στην πρώτη φωτογραφία εξαφανίστηκε, το ζωηρό πράσινο της τρίτης φωτογραφίας σκούρηνε ενώ τα χρώματα της τελευταίας φωτογραφίας ατόνησαν.
Έβγαλα τις φωτογραφίες αυτές με μια ΝΙΚΟΝ ΕΜ, την πρώτη μου αυτόματη φωτογραφική μηχανή. Τώρα δεν δουλεύει - μόνο το φωτόμετρο - αλλά την κρατάω ακόμα. Εδώ κι 24 χρόνια έχω μια ΝΙΚΟΝ FM, η οποία είναι ημιαυτόματη και δουλεύει μια χαρά μέχρι σήμερα. Γι' αυτό το λόγο, παρόλο που έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για τις ψηφιακές, δεν σκέφτηκα ποτέ να την αλλάξω.
Η δυνατότητα σύνδεσης της μηχανής με τον υπολογιστή είναι ωστόσο πολύ ελκυστική κι ένα ακόμα πλεονέκτημα. Νομίζω λοιπόν ότι μάλλον θα προσθέσω και μια ψηφιακή ΝΙΚΟΝ στη συλλογή...
Φωτογραφίες : Σοφία Πάνου, 1983.

Δεν υπάρχουν σχόλια: